Belediyelerce Yapılan Danışmanlık Hizmet Alımının Kapsamı

Taner ERASLAN

İç Denetçi

1. Giriş

Bilgi ve düşüncesi alınmak için kendisine danışılan görevli kimseye danışman diyoruz. Günümüz çalışma hayatının vaz geçilmez bir fonksiyonu olan danışmanlık hizmetlerinden istenilen faydanın sağlanması, başta kuralların doğru kurulmasına bağlıdır.

Belediyeler de ciddi tutarlarda ve sayıda danışmanlık hizmeti almaktadır. Ancak, danışmanlık hizmet alımlarında, gerek teknik şartnamenin oluşturulması aşamasında  gerekse de hizmetin kabul aşamasında bazı hatalar yapılmaktadır.

Danışmanlık hizmeti, uzmanlığı kabul edilmiş veya bunu meslek edinmiş kişilere başvurulması şeklinde kendini göstermektedir. İdareler bu yolla uzmanlığı bulunan birinden, teknik, mali veya hukuki görüş almakta, bilgisinden bu yolla faydalanmaktadır.

Ancak, danışmanlık hizmetinin yanlış tanımlanması, karar vericileri ya da yöneticileri tembelliğe de itmektedir. 

Danışmana aşırı bağlı ve sürekli danışma eğiliminde olan yöneticiler, karar alırken risk alamamakta, vermeleri gereken kararları geciktirmekte, sürekli düşüncelerini başkalarına onaylatmaya çalışmaktadırlar. 

Danışmanlık, oldukça önemli işlevleri olan ve idareler için de yapıcı sonuçları olan bir bilgi edinme yöntemidir. Ancak, danışma faaliyeti yönetimin fonksiyonları arasında yer almaz. Yönetimin fonksiyonlarının aşındırılması yönünde de kullanılmamalıdır. Daha açık bir ifade ile planlama, örgütleme, yöneltme, koordine etme, denetleme gibi fonksiyonlar danışma faaliyeti ile gördürülemez. Özellikle bazı belediyeler tarafından alınan danışmanlık hizmetlerinde bu yönde eğilimler bulunduğu görülmektedir.

Yazımızda, öncelikle danışmanlık faaliyetini, hizmetini ve danışmanı tanımlamakta fayda görüyoruz. Sonrasında konuyla ilgili Sayıştay kararlarını inceleyeceğiz.

MAKALENİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ